Látnivalók

Az Őrségről, őrségi programokról nagyon sok nyomtatott és elektronikus anyag érhető el, ezt néhány ötletünkkel egészítenénk ki.

Aktuális programokról az Őriszentpéteri Teleházban vagy annak honlapjáról tájékozódhatnak.(www.orsegitelehaz.hu ,tel.: 06-94-548-038/548-039, természeti látnivalókról, vezetett túrákról pedig az Őrségi Nemzeti Parknál (Őriszentpéter, Siskaszer 26/a, tel.: (94)548-034, honlap: www.onp.nemzetipark.gov.hu)

A www.orseg.lap.hu oldalon is érdemes keresgélni.
Szarvas József viszáki programjairól a www.kulturpajta.hu címen értesülhetnek.

Õriszentpétertõl 8 km a bajánsenyei szlovén határ. Szlovénia csodálatos ország s bár egyre ismertebb a magyar turisták körében is, természeti szépsége, az ország tisztasága, az emberekből áradó nyugalom és természetesség meglepetésként éri a hazánkból érkezőt.

Magyar vonatkozású látnivalók a határ közelében; Selo falucskában a Rotunda (kerek templom), Rakican-ban a Batthyány kastély, a Beltinci-i Zichy kastély és Szent László templom, Grad (kb 30 km) nevű helységben a Felsőlendvai Várkastély, Szlovénia legnagyobb várépülete.

őrség szállás, őriszentpéter szállás, őrségi szállás, szállás őrség

Muraszombat (Szapáry kastély) (30 km) inkább vásárlás szempontjából lehet érdekes, de Ptuj (88 km), Maribor (90 km), Celje (144 km) megérnek egy-egy egész napos programot.

Rengeo biofarm a szlovéniai Salovci/Sal községben, kb 10 km-re. Sal végén, a patakhíd után jobbra, tábla is jelzi. Érdekes állatok, ízletes biotermékek (pl tökmagolaj, gyümölcslevek, gabonafélék stb). (Szombaton piacoznak Ljubljanában egyébként általában otthon vannak.)

Néhány ötlet az Ausztriába átruccanni vágyóknak, 50 km-es távolságon belül, a teljesség igénye nélkül:

A Riegersburg és Güssing vára.

A Zotter csokoládégyár: bio és fair alapanyagokból a kakaóbabtól a kész csokiig.       https://www.zotter.at/en/homepage.html

Bad Blumau: lenyűgöző fürdő- és hotelkomplexum Hundertwasser tervei alapján.    https://www.blumau.com/en.html

 

 

 

 

Szalafőn, Pityerszeren a falumúzeum idegenvezetéssel, kézműves termékeket árusító szatócsbolttal, büfével, alkalmanként kézműves foglalkozásokkal várja a látogatókat.

szállás őriszentpéter, őrségi szállások, őrség, őriszentpéter

.

Vízitúra a Rábán. www.vidraportal.hu

őrség szállás, őrség, őrségi szállások, őrségi szállás, szállás őrség

A Rába felső szakasza hazánk egyik legszebb evezős túracélpontja. Előzetes szervezéssel megoldható, hogy a Szentgotthárdon (www.arrabo.hu) bérelt hajókat leérve, Csákánydoroszlón (www.raba-vizitura.hu) adjuk vissza. Félúton található a hangulatos csörötneki Akácfa kemping (www.csorotnek.hu).
Fontos: a Rába szeszélyes folyó, evezős tapasztalat, vagy a fenti elérhetőségeken leszervezhető túravezető szükséges!

Lovaglási lehetőség: Dobokay Péter lovasudvarában (http://www.dobokaylovasudvar.hu/), valamint Szattán (fjord-lovak).

őriszentpéter szállás, szállás őriszentpéter, őriszentpéter

Kerékpár-kölcsönzési lehetőség: a Galambszer elején az Ezerjó Ökofogadóban (a Nemzeti Park kerékpár-állománya), tel.: (70) 378-57-61

Zalalövőről a régi vasút töltésén kiépített kerékpárút vezet Zalaegerszegre. (Őri – Zalaegerszeg kb 39 km)

Az Őrség híresen jó gombászó vidék – elegendő csapadék esetén. A fogyasztással legyünk óvatosak, csak a biztosan felismert friss gombát együk meg.

őrség szállás, őriszentpéter szállás, őrségi szállás, szállás őrség

Fürdési lehetőség a környéken:
Zalalövõi, márjaújfalui tavakban illetve a Vadása-tóban.

őrség szállás, őrség, őrségi szállások, őrségi szállás, szállás őrség

Moravske Toplice-n (Szlovéniában, a magyarszombatfai határátkelő felé kb. 25 km) színvonalas, elérhető árú élményfürdő, Szentgotthárdon, Zalaegerszegen, Sárváron, Lentiben gyógy- és élményfürdő található.

szállás őriszentpéter, őrségi szállások, őrség, őriszentpéter

Horgászni a fenti tavakban-a bajánsenyei kivételével- országos és területi engedéllyel, valamint a Lenti melletti Csáfordi tavon napijeggyel lehet.

Kisvasút: Lenti-Csömödér-Kistolmács vonalon

őriszentpéter szállás, szállás őriszentpéter, őriszentpéter
Kalandparkok:
Márokföldön (20km) – www.marokfold.hu/turizmus/kalandpark/
Szombathely közelében – www.holdfenyliget.hu